Се почесто се појавуваат тенденции во однос на патувањата кои не беа широко распространети. Погледнете кои се тие:

1. Усогласување на работата со патувањата и задоволствата

Се прави сé што е можно за да се смешаат работата и задоволството, кој е главен тренд за оваа и за минатата година. Дури и многу компании од целиот свет организираат работни патувања за нивниот персонал со внимание на локалните атракции. Ова вклучува можност да го продолжите вашиот одмор за да уживате на дестинацијата надвор од работното време.

2. Еко туризам

Од неодамна се поголем тренд станува изборот на сместување за вашиот одмор, како на пример вила, далеку од градските населби и туристичките локалитети. На овој начин се стимулира природниот начин на живот, а времето поминато во таква куќа е многу корисно за човечкиот организам.

3. Престојувајте во „зелен“ хотел

Еден од најсовремените дизајни на хотели ширум светот е оној чиј ентериер има колку што е можно повеќе вегетација и еко материјали. Ова вклучува зеленило на ѕидовите, живи дрвја во просториите, доминација на материјали како што се дрво и камен и слично.

4. Патувајте сами

Станува се повеќе и повеќе очигледно дека кога некој има потреба да избега од својата рутина, тој го прави тоа сам. Секако, можеме да кажеме дека овој тип на искуство е многу поразличен од вообичаените патувања во друштво и води кон подлабока самосвест. Токму затоа го препорачуваме!

5. Дигитално прочистување

Лаптопи, таблети, мобилни телефони и сите технологии кои ги користиме секојдневно се табуа за време на патување. Се повеќе луѓе сосема доброволно се откажуваат од онлајн врската со светот, за да можат да се впуштат во „живот“, 100% да се концентрираат во работите кои им се случуваат тука и сега. Ваквите патувања се поврзани со стекнување на нови вештини - стари занаети, готвење, градинарство или едноставно тивка контемплација.