Во 2020 година, Луксембург ќе стане првата земја во светот која ќе ги укине билетите за возови, автобуси и трамваи. Слободниот јавен превоз ќе можат да го користат жителите и гостите на Луксембург од 2020 година.

Стратегијата на Владата во земјата да ја зачува животната средина со отстранување на билетите за автобусите, трамваите и возовите е резултат на големиот сообраќај, кој постојано се случува во главниот град на Луксембург.

Луксембург

Градот е познат како еден од најголемите транзит станици во светот. Како резултат на тоа студиите покажуваат дека во 2016 година патниците поминале просечно по 33 часа во сообраќајниот метеж. Ако владата го исполни планот за отстранување на билетите во јавниот транспорт, Луксембург ќе стане првата држава во светот со ваква практика.

Ставот на земјата кон сообраќајот и патувањето е евидентно ова лето кога јавниот превоз стана слободен за луѓето на возраст под 20 години. Освен тоа билетите за возовите чинат 2 евра за сите патници за патување кое трае повеќе од 2 часа и може да ги однесе речиси насекаде во Луксембург, бидејќи државата е една од најмалите во Европа.