Охридското езеро важи за едно од најстарите и најдлабоки езера во Европа. Покрај стотина видови билки и животински свет, езерото крие и едно од најпознатите богатства во овој регион - охридскиот бисер.

Имено, смарагдно-зелената вода на Охридското езеро е дом на 212 познати видови на ендемски билки и животински свет. Една од нив е рибата плашица, која е битна во производството на бисерот.

Речиси стотина години постојат само две семејства кои знаат да произведат охридски бисер. За разлика од обичните бисери, охридскиот бисер се прави од школка со додавање на најмалку осум слоеви на тајна емулзија, давајки му посебен сјај. Секој слој мора да се исуши пред нанесување на следниот, што може да трае помеѓу 45 минути и 1 час. Главната состојка на оваа емулзија е лушпата од рибата плашица, која често се нарекува и охридска пастрмка. Меѓутоа, останатите состојки на емулзијата се тајна која се чува со генерации.

Ohridski biser

Историјата на охридскиот бисер датира од 1920 година кога еден руски мигрант наводно им ја покажал техниката на правење бисери само на членовите на две семејства - Филеви и Талеви. Техниката низ генерации се пренесувала само по усмен пат, а интересно е дека се пренесува само на машките наследници.

Додека векот на траење на обичниот бисер се проценува на 150 години, семејството Талеви вели дека охридските бисери траат вечно со оглед на тоа дека се изработени од сто проценти органски материјал.

Во последните неколку децении блескавите бисери од Охрид станаа еден од најголемите заштитни знаци на Македонија, а ги носеле европски кралски дами како данската кралица Маргарита II, кралицата Елизабета II и принцезата Дијана.