Потеклото на името Игуазу е од јазикот на народот Гуарини од зборовите Y (вода) и Guasu (голема).

Легендата на Гуарините вели дека Бог имал намера да се ожени со преубавата девојка Наипи, но таа побегнала со својот љубовник Тароба со кану. Од гнев, Бог ја расцепил реката создавајќи водопад, осудувајќи ја љубовта на вечен пад.

Iguazu

Водопадите, кои се лоцирани во националниот парк Игуазу во Аргентина и Игуасу во Бразил, се состојат од 275 водопади со висина од 70 метри, во должина од 2,7 километри.

Реката Игуазу е притока на Парана, од прочуените хидроелектрани Итаипу.

Во близина на водопадот, од секоја страна на реката, се наоѓаат два градa, бразилскиот Фоз до Игуасу и аргентинскиот Пуерто Игуазу.