Името „планински велосипедизам“ или „mountain bike“ се однесува на секое возење на специјално дизајниран теренски велосипед надвор од урбаните патишта.

Ова се однесува првенствено на планинските и шумските патишта, но исто така и во урбаните области, каде што се потребни вештини за теренско возење (на пр. спуст по скали, низ парковите).

Популарноста на оваа релативно млада гранка на велосипедизмот, и во рекреативни и конкурентни услови, постојано се зголемува, а самиот планински велосипед, поради својата робусност, удобност и практичен дизајн, се повеќе и повеќе влегува во секојдневна употреба. И покрај тоа, огромното мнозинство на корисници дури и не ги користат планинските велосипеди како спортска опрема, туку само како средство за транспорт. Поради нивната цел и возење по асфалтен пат, геометријата на овие велосипедски рамки е значително различна од онаа на велосипедот дизајниран за возење низ град и асфалтираните патеки.

Планинскиот велосипед најдобро може да се опише како хибриден патен велосипед и мотокрос велосипед. Покрај патниот велосипед се базира (најчесто) на триаголна рамка (чија геометрија, сепак, е прилагодена на барањата за возење на терен). Системот за пренос на брзина е сличен, со акцент на неколку брзини кои го поддржуваат возењето по угорнина. Разликите, сепак, се поголеми, така што рамката и гумите се подебели, дијаметарот на тркалата и меѓуоскиното растојание се намалува, а рачките за управување се исправени и широки.

Брзините за менување се поставени на управувачот (наместо на рамката). Сите овие разлики се во функција за полесно маневрирање и поголема издржливост на велосипедот. Од мотокрос, се позајми концептот на предната и задната амортизација, како и високо профилните гуми (т.н. рипови). Модуларноста, компатибилноста и едноставната замена на делови се исто така неопходни карактеристики на дизајнот. Ова овозможува не само лесни поправки, туку и подобрување на велосипедот со нови делови. Богатата палета на делови на пазарот им овозможува на сите да ги надградат своите велосипеди според нивниот вкус, потреби и способности. Најискусните возачи сами ги градат и одржуваат своите велосипеди.