334 km²
10.863 жители
400 m
2310
+389 (0)33

До пред некое време се мислело дека името на Виница потекнува од турскиот збор „арамија“, па на македонски си го превеле во Виница од „вина“. Тоа практично да немало никаква врска со оригиналното име. Турците кога пристигнале во Виница, тогашна Армониа, кој збор секако е латински, го смениле со најсличниот, „арамија“, чисто според звучноста, иако поим немале што би значело Армониа.

Па има и друга теорија, дека се вика Транупара, студија на еден научник, итн., ама најсимпатичната локална легенда е дека додека било суша таму некогаш, за градењето на куќите морале да користат вино наместо вода, и оттаму вино = виница.

На крајот на краиштата тоа не е толку битно. Битно е дека Виница се наоѓа на 400 метри надморска височина со чист воздух, незагадена природа и неоткриен потенцијал. Потенцијал за туризам. Иако е ептен мало градче, со, во кое речиси и да нема нешто интересно, сепак, си носи своја убавина посетувањето на вакви мали автентични балкански градчиња, во кои се наоѓа и по некој архитектонски-споменички остаток од комунизмот. Археологијата е присутна и во ова македонско градче, како и во останатите. Може да се најдат 5 главни наоѓалишта со спомени од неолитот до римјаните па наваму.

Да повториме, она што Вас ве интересира е недопрената природа што ја опколува Виница, и продолжува натаму накај преубавото Берово.

Мапа

Истражете ја Виница преку оваа интерактивна мапа

Други градови

Дознајте повеќе и за останатите градови низ Македонија