Во подножјето на Баба планина, на само пет километри од Битола, на надморска висина од 830 метри се наоѓа шармантното село Дихово, опкружено со густа борова шума и брзи планински потоци. Близината на селото до главниот пристапен пат кон Националниот парк Пелистер го прави ова село популарна база за пешаци, планинари, велосипедисти, а локалните жители покажаа импресивна иницијатива за развивање на нивната традиционална заедница во пионерска дестинација за селски туризам.

Дихово нуди прилично убави камени за гости, чувар на пчели, црквата Свети Димитрија (1830 г.) со богат иконостас и пристап до планинските патеки, плус водопад за разладување во жешките летни денови.

Dihovo vodopad

До водопадот нема обележана патека и стигнувањето до него може да биде тешко, следете ги знаците кон сега веќе непостоечкиот отворен базен, потоа по шумски пат кон базенот кој скршнува од асфалтниот пат од левата страна, и продолжете со пешачење околу 10 минути и пристигнувате до водопадите.

Доколку немате превоз до Дихово, такси од Битола ќе ве чини околу 150 денари.

Општи информации
Популација: 310 жители
Надморска височина: 830m
Општина: Битола