146 жители
760 м.
Маврово и Ростуша

Само една светла точка на мапата, малото село Јанче е едно од ретките места во Мавровскиот крај (покрај ски-центарот), каде што е можно да се добие пристојно сместување. Тоа е живописно место кое е распослано на падините на Бистра, погледите од тука се преубави иако и самото село се чувствува како заборавен агол на земјата. Камените куќи вклучуваат некои фасцинантни примери на распадната селска архитектура со дрвени рамки, земјени ѕидови и крцкави дрвени прагови.

Имајте на ум дека иако Јанче и Галичник се многу блиску едно до друго по воздушна линија (6км), не постои пат меѓу овие села и за пристигнување од едното до другот ви треба возење по обиколниот пат преку националниот парк од околу час и половина час. Инаку овие села ги поврзува живописна пешачка патека, која се искачува по падините на планината Бистра, но некои делови може да бидат незгодни да се следат, ако воопшто е можно, понесете GPS со вас, ако планирате да направите прошетка по оваа патека.

Села

Останати села во Македонија