Потребни состојки:
  • 2 кг. брашно
  • 500 мл. вода (по потреба)
  • 3-4 лажици сол
  • 500 мл. масло
Начин на подготовка:
2 кг брашно ги раствораме со вода по потреба и правиме каша. Иста во густина како за палачинки.
Во кашата додаваме и сол по потреба во зависност од вкусот.
Откако ке ја измешаме кашата го палиме огнот, исклучиво со трески, а не дрва. Исто така на пирустија ја ставаме тепсијата во која ќе го правиме ѓомлезето и ја оставаме малку да се загрее. На огнот веке го топлиме едниот сач ( вршник ) кој од горе е посипан со пепел. Штом се затопли тепсијата прво ја попскуваме со масло, па ставаме една мера од кашата и ја покриваме со затоплениот сач, а веке вториот сач го ставаме на огнот да се топли за наизменично да ги користиме.
По неколку минути откако ке се потпечи првата кора, ставаме пак од кашата и попрскуваме со масло. Потоа го ставаме затоплениот сач и чекаме повторно неколку минути за да се потпечи кората и оваа постапка ја повторуваме се додека не ја потрошиме кашата, т.е додека не се наполни тепсијата.
Откако ке ја потрошиме цела каша го сечеме ѓомлезето,и повторно го покриваме со затоплен сач, ама сега на сачот и под тепсијата ставаме жар од огнот и оставаме така да зори 40-на минути.

Со ова јадење ви предлагаме да се напиете црвено вино од Тиквешијата.

Наздравје.