Планини

На непрекинатиот венец Шара-Кораб-Дешат-Крчин-Стогово-Караорман нанижани се едни од најубавите планини во Западна Македонија, Крчин и Дешат.

На западната граница на Македонија со Албанија е сместена планината Јабланица, поделена отприликa на половина меѓу двете држави.

Легендата вели дека името Осоговски Планини настанало со спојување на зборовите од старо-германскиот јазик „osso“ (Господ) и „gov“ (место) што во превод би значело „Божјо место“.

Неодолливата убавица Бистра е сместена во централниот дел од Западна Македонија. Најпозната е по нејзините богати пасишта, а бидејќи се граничи и со Мавровското езеро, поголемиот дел од планината спаѓа во националниот парк „Маврово“. Во близина на овчарските пасишта доаѓаат 30-на видови диви коњи.

Подеднакво привлечна за планинарите, авантуристите, параглјадеристите и настроените велосипедисти, како и за страсните научници, но и за сите вљубени во природата и природните убавини.

Зачуваните убавини и благодети, сокриени во мистичноста на планината Кожув ја прават особено идеална за вистинските љубители на природата и долгите прошетки. Од неодамна Кожув влезе на листата омилени дестинации на оние кои уживаат и во зимските спортови.

logo-medium.png

Барај