Планини

Величествената убавица, опеана во многу народни песни, проткаена со многу легенди и преданија, Шар Планина предизвикува голем почит и восхит со своите единствени величини за секоја душа.

Кога одиме во Битола, секогаш гледаме да го посетиме прочуеното корзо и центар на сите случувања во градот уште од дамнешни времиња, шеталиштето Широк сокак, но и преубавата битолска чаршија каде што се случувале сите трговски дејствија во отоманското време.

Алпската планина Кораб која брои повеќе од 52 врва високи над две илјади метри во своите широки прегратки го сокрива и највисокиот врв Голем Кораб (2.764 м) во Македонија.

Првото нешто кое што би ги предизвикало големите авантуристи претставува освојувањето на највисокиот врв на планината Ниџе – Кајмакчалан (2.521м).

Можеби највисоката планина во Македонија е Кораб, но Јакупица или како уште ја нарекуваат Мокра Планина е најмасивната планина. Оваа убавица е составена од повеќе планински делови меѓу кои Даутица, Голешница, Караџица, Китка и Осој.

logo-medium.png

Барај