Куклица е село во источна Македонија, кое се наоѓа на само 85 километри од Скопје, а само 12 километри од Кратово.

На 25 км од градот Кратово, во близина на маалото Цоцевци и селото Коњух се издигнува една карпа која се издвојува од околните ридишта со својата специфична структура и облик.

Во близина на градот Битола, сред плодна рамнина се наоѓаат остатоци на еден од најстарите и најубавите градови во земјата.

На крстопатот меѓу егејскиот свет и Балканскиот полуостров, сместен точно во срцето на Македонија се наоѓа еден од најатрактивните и најпознати антички градови кај нас - Стоби.

Во непосредна близина на прилепското село Чепигово, по течението на Црна река (Еригон) се наоѓа античкиот град Стибера. Не постојат конректни податоци за кога точно е изградена Стибера, но се претпоставува дека тоа било во времето на Филип Втори.

Необичниот облик на Татиќев камен, кој доминира на источниот хоризонт лево од реката Пчиња на надморска висина од 1.013 метри ќе ве остави без здив уште првиот миг кога ќе се најдете во кумановскиот регион.

Во подножјето на планината Плачковица, на оддалеченост од само 12 км североисточно од градот Штип, постои порта која води кон доцноантичкиот град Баргала.

logo-medium.png

Барај